Nauka
0

Japan: Četvrta uspješna generacija klonirane svinje

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Japanski genetičar saopćio je u srijedu da je njegov istraživački tim stvorio svjetsku četvrtu generaciju kloniranih svinja, što je ostvarenje koje bi moglo pomoći naučnicima u medicinskim i drugim istraživanjima.

Mužjak svinje rođen je na tokijskom Meiji univerzitetu u julu, saopćio je Hiroshi Nagashima, genetičar na univerzitetu koji je predvodio projekt, javio je AP.

Raniji pokušaji da se kloniraju životinje u nekoliko generacija bili su problematični. Naučnici smatraju da se genetski materijal u nukleusu ćelije donatora degradira sa svakom narednom generacijom, kazao je Nagashima.

Nalazi tima, međutim, pokazuju da se veliki sisari mogu klonirati za više generacija - u ovom slučaju klon klona klonovog klona - bez degradacije, kazao je on, istovremeno potvrđujući da su miševi uspješno klonirani u više generacija.

Akira Onishi, genetičar iz Vijeća za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo pri japanskoj vladi, izjavio je kako bi Nagashimina životinja mogla postati prva četvrta generacija klonirane svinje, što bi pomoglo ostalim istražiteljima kloniranja.

"Nisam upoznat s bilo kakvim sličnim slučajem", izjavio je Onishi, član tima koji je stvorio prvu japansku kloniranu svinju.

"Do sada je stopa uspješnosti kloniranja bila prilično niska bez obzira na vrstu. Istražitelji su nastojali poboljšati efikasnost, ali nije bilo nikakvog stvarnog napretka. Potrebno nam je da riješimo taj problem", izjavio je Onishi.

Rezultati bi se mogli pokazati značajnim za uzgajivače ostalih velikih životinja, poput trkaćih konja ili bikova, nalaženjem načina da se vrijedne životinje zadrže u genetskoj bazi, kazao je Onishi.