Deepsea Challenger
2

VIDEO / James Cameron poklonio svoju podmornicu u naučne svrhe

Klix.ba
Reditelj James Cameron je, osim po spektakularnim filmovima, širom svijeta poznat i po svojoj aroganciji. Međutim, ovoga puta je javnost iznenadio jednim dobrim gestom. Svoju podmornicu za istraživanje okeanskih dubina poklonio je u naučne svrhe.

Osim po filmskoj karijeri, Cameron je poznat i po istraživanjima morskih dubina i izgradnji podmornice Deepsea Challenger, kojom je prošle godine zaronio na rekordnu dubinu od 11 hiljada metara. Podmornicu je donirao Okeanografskom institutu Woods Hole (WHOI), u okviru naučnog partnerstva.

Privatna neprofitna organizacija radit će sa Cameronom i njegovim timom na ubacivanju napredne inžinjerije u buduće istraživačke platforme i dubinske ekspedicije. Cameron će, također, raditi i kao savjetnik u Centru za morsku robotiku u okviru ovog instituta.

"WHOI prednjači u dubinskom istraživanju, pilotiranom i nepilotiranom. Nezvanično sam povezan sa njima duže od 20 godina i pozdravljam priliku da ozvaničim taj odnos prebacivanjem Deepsea Challengera i naučne platforme", izjavio je Cameron koji je i sam proveo više od tri hiljade sati pod vodom, tokom 85 zaranjanja.

Cameron je ovu tehnologiju iskoristio za svoje historijsko zaranjanje do najdubljeg mjesta na planeti, Challenger Deep, u Marijanskoj brazdi. O čitavom događaju snimljen je dokumentarni film "Deepsea Challenge 3D", koji bi se uskoro trebao naći u kinima.

Cameron je svoja dubinska istraživanja počeo još 1989. godine, kada je režirao film "The Abyss". Nakon toga je radio na razvoju podvodne kinematografije i robotike za brojne dokumentarne filmove, a 1995. je napravio 12 dubinskih zaranjanja do olupine Titanica, kako bi se pripremio za svoj blockbuster iz 1997. "Titanic".