Nauka
27

Jaka svjetlost i detonacija: Meteor iznenadio građane Bangkoka

Klix.ba
Iznad Bangkoka je jutros je primijećen i snimljen svijetleći objekt u padu, a stručnjaci tvrde da je najvjerovatnije riječ o meteoru.

Dramatični događaj desio se u 8:45 sati po lokalnom vremenu (3:45 po našem), a ispratila ga je izuzetno jaka svjetlost koja je nastala sagorijevanjem meteora u gornjem dijelu atmosfere. Svjedočanstva govore kako je nakon bljeska uslijedila snažna detonacija koju je vjerovatno uzrokovala brzina kretanja tijela.

Trenutno ne postoje dokazi da je meteor jutros pao na tlo pa se stoga još uvijek ne može govoriti o meteoritu (ostatku meteora koji je pao na Zemlju). Veliki broj objekata uslijed značajnog trenja svakodnevno doslovno isparava u Zemljinoj atmosferi, ali su šanse da jedan takav objekt bude i snimljen izuzetno male.

Promjer i oslobođena energija eksplozije meteora iznad Tajlanda zasad nisu ni približno poznati.

U februaru 2013. godine meteor poznat kao Čeljabinsk protutnjao je ruskim nebom uzrokovavši snažnu detonaciju prilikom raspada u zraku na oko 30 kilometara iznad tla. Stotine građana je lakše povrijeđeno, a kasnije se uspostavilo da je tijelo prečnika oko 20 metara uzrokovalo oslobađanje energije i do 30 puta veće od bombe bačene na Hirošimu.