Problem topljenja leda
0

Izvještaj ukazuje na dolazeću globalnu katastrofu

SRNA
Foto: AFP/POOL/File
Foto: AFP/POOL/File
Nivo mora vjerovatno će porasti za oko 1,4 metara u čitavom svijetu do 2100. godine usljed topljenja leda na polovima, navodi se u zaključcima istraživanja o klimatskim promjenama na Antarktiku.

Naučna komisija za istraživanja o Antarktiku saopštila je da se zagrijavanjem mora ubrzava topljenje leda u zapadnom dijelu ledenog kontinenta.

   Istovremeno, porast temperature na Antarktičkom poluostrvu omogućava širenje živih vrsta sa kopna i mora, prenosi BBC.

   Izvještaj je sastavljen uz učešće 100 vodećih naučnika iz raznih oblasti, a razmotrilo ga je još 200.

   Izvršni direktor ovog naučnog projekta doktor Colin Summerhayes izjavio je da izvještaj ukazuje na sliku "dolazeće globalne katastrofe sa kojom se suočavamo".

   "Temperatura vazduha se povećava, temperatura okeana raste, a raste i nivo mora. Izgleda da Sunce vrši veoma mali uticaj na ono što se dešava", rekao je Summerhayes.

   Izvještaj je objavljen tačno 50 godina nakon usvajanja Sporazuma o Antarktiku, međunarodnog regulatornog dokumenta o korištenju ove teritorije, i sedam dana prije početka samita UN o klimi u Kopenhagenu.
   Prije dvije godine, Međunarodni panel o klimatskim promjenama objavio je prognozu o globalnom rastu nivoa mora za 28 do 43 centimetara do kraja vijeka.

   Naučnici su sada priznali da je ova procjena suviše niska, jer je nemoguće uraditi model "dinamike leda" i projektovati brzinu njegovog topljenja u vrijeme rasta temperature vazduha i vode.