Nauka
0

Izumitelj LSD-a umro u 102. godini života

Sarajevo-x.com
Albert Hofmann, švicarski hemičar koji je otkrio halucinogenu drogu LSD, umro je u 102. godini života, javila je organizacija koja je objavila novo izdanje njegove knjige o glasovitoj hemijskoj supstanci.

Hofmann je umro u utorak u svom domu u Bazelu, Švicarska.

Hofmann je otkrio LSD kada je, tokom laboratorijskog eksperimenta 1943. godine, tekućina u maloj količini pala na njegovu ruku Istraživač je nakon toga osjetio uznemirenost, kombinovanu sa laganom nesvjesticom, koja ga je primorala da obustavi dotadašnji rad.

“U stanju sličnom snu, sa očima zatvorenim (dnevna svjetlost mi je bila prejaka), fantastične slike su se nizale pred mojim očima, sa nevjerovatnim oblicima intenzivnih kaleidoskopskih boja”, izjavio je Hofmann, sudeći po izvještaju sa sastanka o temi LSD, održanom u Švicarskoj 2006. godine povodom obilježavanja stote godine života ovog hemičara.

Bivši harvardski profesor Timothy Leary popularizirao je LSD na svojim predavanjima. Reputaciju ove hemijske supstance naknadno su razvile zvijezde rock muzike.

Hofmann, koji je vjerovao da LSD može biti koristan u analizi moždanih funkcija i koji se nadao da ova supstanca može izliječiti šizofreniju, branio je ulogu LSD-a godinama nakon što je u šezdesetim zabranjena upotreba ove droge.

Hemičar je vjerovao da je droga LSD popularizirana u vrijeme hippy pokreta u šezdesetim. Međutim, Leary je sve vrijeme insistirao da ju je proizveo kao lijek, a ne kao hemijsku supstancu koja se zloupotrebljava, objavio je Reuters.