Jerusalem
0

Izraelski arheolozi iskopali antičku ulicu iz bizantijske ere

Sarajevo-x.com
Ulica iz bizantijskog perioda
Ulica iz bizantijskog perioda
Arheolozi su uz pomoć mozaične mape, iskopali jedan dio antičke kamene ceste u Jerusalemu. Ovo je važan dokaz i pokazatelj života u tom dijelu grada prije 1.500 godina za vrijeme Bizantijskog carstva. Pronađena ulica je duga šest metara i nalazi se ispod nivoa modernih ulica.

Na mjestu gdje je iskopana ulica pronađeni su različitih predmeti od grnčarije i novčića, do vaga od bronze koje su se koristile za mjerenje dragocjenih materijala u vrijeme Bizantije.

Mozaična mapa je pronađena prije više od 100 godina u jednoj jordanskoj crkvi. Dugo vremena je korištena kao vodič za razumijevanje uređenja grada i njegovih ulica u periodu od četvrtog do šestog stoljeća.

U vrijeme Bizantije, Jerusalem je postao rimski grad Aelia Capitolina u koji Jevreji nisu mogli ući, jer su se usprotivili okupatorima. Bizantijsko carstvo je napredovalo do istočne polovine Rimskog carstva, kad je zapadni dio podlegao pod invazijom varvara, te je vladalo većim dijelom Bliskog Istoka, sve do arapskih osvajanja u sedmom stoljeću.

Solidno kršćansko carstvo, sa bazom u Konstantinopolisu, današnjem Istanbulu, gledalo je na Jerusalem kao na ključni centar kršćanstva i ulagalo u taj grad.

"Ova ulica je bila centar tokom uspješnog perioda antičkog Jerusalema. Zaista je zadivljujuće kako je očuvan jedan dio antičke kamene ceste", rekao je voditelj arheološkog iskopavanja Ofer Sion za Associated Press.