NASA
0

Iz šestog pokušaja uspješno lansiranje "Endeavoura"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka svemirska letjelica "Endeavour" uspješno je lansirana iz centra Kennedy na Floridi na jugu SAD, poslije šestog pokušaja polijetanja i više od mjesec dana kašnjenja zbog ispuštanja goriva i loših vremenskih uslova.

"Endeavour" će odletjeti do Međunarodne svemirske stanice, gdje će sedam astronauta na stanici izgraditi platformu sa koje će vršiti eksperimente u spoljnim uslovima.

Američka agencija za svemirska istraživanja (NASA) sa nestrpljenjem očekuje završetak radova na svemirskoj stanici u orbiti, prije nego što prestane da koristi flotu šatl letjelica iduće godine.

Lansiranje šatla "Endeavour" obavljeno je uoči 40 godina od polijetanja "Apola 11" - prvog leta sa ljudskom posadom do Mjeseca, javlja BBC.

Američki štampani mediji u jutrošnjim izdanjima navode da će NASA, možda morati da odustane od planova o slanju ljudske posade na Mjesec, jer su potencijalno preskupi.

Listovi navode  da je NASA na taj projekat već potrošila  tri milijarde dolara, ali da je u godini kada se obilježavaju četiri decenije od spuštanja čovjeka na Mjesec, novi projekat o slanju ljudske posade na Zemljin prirodni satelit suočen sa tehničkim problemima i prevelikom cijenom.