Nova policijska tehnika
0

Iz otiska prsta moguće otkriti narkomana

Sarajevo-x.com
Slučajnim dodirom bilo kakvog predmeta policiji ili osiguravajućim kompanijama biće lako ući u trag vašem identitetu putem otiska prsta što je odavno poznato.

Pomoću nove tehnike njemačkih naučnika s Univerziteta East Anglia policija će moći saznati mnogo više od identiteta potencijalnog kriminalca, prenosi Discovery.

Naime, tehnikom uzimanja otisaka prsta putem finog željeznog praha lako se može utvrditi identitet osobe, ali to je otprilike bilo to.

Novom tehnikom sitne čestice čeličnog praha se vežu za antitijela na prstu i potom se pretvaraju u tekućinu pomoću koje će istražitelji moći otkriti da li je osoba uzimala neku opojnu drogu ili da li boluje od bolesti srca, dijabetesa, i raka čije se prisustvo može naći u tjelesnim tekućinama.

Dosad, naučnici su ovom metodom uspjeli otkriti pet vrsta droge, marihuanu (THC), kokain, nikotin, metadon i derivate metadona, a radi se i na detektiranju opijuma i njegovih derivata od kojih je svakako najpoznatiji heroin.

Također, naučnici se nadaju da će ova tehnika pomoći i oslobađanju pogrešno okrivljenih ljudi ukoliko se otkrije npr. da oni nisu uzimali određene droge ili da nemaju genetske predispozicije za neku bolest.

Nova metoda objavljena je u njemačkom magazinu 'Angeandzte Chemie'.