Nauka
0

Istrenirane pčele koje mogu nanjušiti eksploziv

Sarajevo-x.com
Reuters
Reuters
Američki naučnici istraživačkog centra za oružje izjavili su da su istrenirali pčele koje mogu da nanjuše eksploziv. Oni smatraju da će projekt doživjeti široku primjenu u američkoj sigurnosti i u iračkom ratu.

Naučnici iz "Nacionalnog laboratorija" u Los Alamosu u Novom Meksiku, izjavljuju da su istrenirali pčele da izvuku svoju rilo, kojim inače sakupljaju nektar, kad god osjete eksploziv. Željeni rezultat naučnici su dobili izlaganjem insekata mirisu eksploziva nakon čega je uvijek slijedila slatka nagrada.

Pčele prepoznaju tvari od dinamita i plastičnih eksploziva do improviziranih eksplozivnih naprava koje se koriste u Iraku.

"Kad pčele nanjuše eksploziv, jednostavno izvuku rilo van. Vrlo smo zadovoljni rezultatima istraživanja zato što će poslužiti za obranu i sigurnost naše zemlje" rekao je jedan od naučnika Tim Haarmann.

Do sada su naučnici trenirali ose za traženje eksploziva, ali Hararmann smatra da pčele to rade puno bolje. Slijedeći korak naučnika ovog laboratorija je proizvodnja kutija za njihov transport i obuka ljudi koji će raditi sa istreniranim pčelama.