Izgled bitniji od sposobnosti
0

Istraživanje: Poslovne žene postaju sve mršavije

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Uspješne poslovne žene koje obnašaju ključne funkcije u pravnom sistemu, medicini i biznisu postaju sve mršavije, pokazala je nova studija provedena u Velikoj Britaniji i Australiji.

Navodi se kako su ove žene jedina socijalna grupa koja je izgubila na težini u posljednjih 15 godina, dok su žene koje pripadaju ostalim grupama uglavnom postale punije. Ovakvi pokazatelji, ističu istraživači, i ne trebaju čuditi, budući da se zna kako se kod žena gleda njihov izgled više nego njihove sposobnosti i ambicije da posao obavljaju bolje od muških kolega, prenosi Daily Mail.

"Izgled je u našem društvu najbitniji atribut za žene, te one s viškom kilograma imaju ozbiljan hendikep u poslovnom svijetu", istakao je profesor medicinske posihologije sa univerziteta u Leedsu Andrew Hill.

Odvjetnica Helen Jackson ističe kako njene pretile kolege nemaju nikakvih problema u svom poslu, dok to nije slučaj sa odvjetnicama. "Pritisak na žene je u tom smislu veliki i one su danas robovi svog izgleda više nego ikad", kazala je ona.