Nauka
0

Istraživanje organizacije Panthera: Lavovima u Zapadnoj Africi prijeti istrebljenje

Klix.ba
Broj lavova u Zapadnoj Africi se katastrofalno smanjio te ih u ovoj regiji danas živi tek 400, otkriveno je u novom istraživanju.

U Zapadnoj Africi danas živi oko 250 odraslih lavova koji su dovoljno odrasli za razmnožavanje, ali i dalje postoji velika opasnost da bi ova vrsta mogla potpuno nestati.

Neprofitna organizacija Panthera je obavila istraživanje u 17 afričkih zemalja, od Senegala do Nigerije. Istraživanje je trajalo više od šest godina.

Lavovi iz Zapadne Afrike se genetički razlikuju od ostalih u Africi.

Godine 2005. su zapadnoafrički lavovi živjeli u 21 zaštićenoj oblasti, ali je najnovijim istraživanjem otkriveno da oni danas žive u samo četiri oblasti i naseljavaju tek 1,1 posto svog nekadašnjeg prirodnog staništa. Ogromni dio njihovih staništa danas se koristi za poljoprivredu. Organizacija Panthera zbog toga traži da lavovi budu označeni kao kritično ugrožena vrsta u Zapadnoj Africi.

Istraživači su otkrili da zapadnoafički lavovi žive u samo pet zemalja, a to su Senegal, Nigerija, Benin, Niger i Burkina-Faso.

Veliku opasnost po lavove prestavljaju pastiri koji sa svojom stokom ilegalno ulaze u zaštićena područja. Kada lavovi napadnu njihovu stoku, oni ih ubijaju iz omazde. Problem je i to što lavovi žive u siromašnim zemljama, koje nemaju novca da ih zaštite. Ova vrsta lava je simbol ponosa u zapadnoafričkim zemljama, a njihov lik se nalazi na uniformama.

Benin i Senegal zajednički rade sa istraživačkim timom kako bi se napravio plan spašavanja lavova od istrebljenja.