Nauka
0

Istraživanje: Ljudi živjeli u Evropi prije 45.000 godina

FENA
Stonehenge
Stonehenge
Današnji čovjek živio je u Evropi prije 45.000 godina, sudeći prema najstarijim ostacima i predmetima koje je dosad na evropskom kontinentu pronašla međunarodna skupina arheologa.

Ti dokazi, među kojima je oruđe od bjelokosti, pronađeni su pod slojem vulkanskog pepela na obali rijeke Don, četiristotinjak kilometara južno od Moskve u Rusiji, izjavio je John Hoffecker, sudionik istraživanja koje je u četvrtak objavljeno u Sjedinjenim Državama, i istraživač u Institutu za istraživanje Arktika i Alpa na sveučilištu Colorado u Boulderu.

Arheolozi su usto pronašli probušene školjke i komadić obrađene slonovače koja sliči na ljudski kipić, a možda je najstarije djelo figurativne umjetnosti u svijetu, rekao je.

"Najveće iznenađenje je što smo u jednom od najhladnijih i najsuših područja europskog kontinenta pronašli ostatke današnjeg čovjeka", istaknuo je John Hoffecker.

Znanstvenici drže da je današnji čovjek u anatomskom smislu prvi put ugledao svjetlo dana u Africi južno od Sahare prije nekih 200.000 godina.