Nauka
0

Istraživači Velikog praska žele novi stroj za sudaranje čestica

Sarajevo-x.com
Naučnici Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) ciljali su da će uz pomoć hadronskog sudarača čestica otkriti tajne univerzuma, ali ne žele stati samo na tome. Trenutno im je cilj sagraditi još veći uređaj uz pomoć partnera iz cijelog svijeta.

Planovi za slijedeći projekat, tunel dug 50 kilometara, čija se vrijednost procjenjuje na deset milijardi eura, predstavljena je francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju u ponedeljak na konferenciji u Parizu.

"Ako ćemo praviti ambiciozan uređaj, to treba biti globalni uređaj", izjavio je za "Associated Press" direktor sudarača Barry Barish.

Čitava ideja zavisi od toga ko želi biti domaćin ovog projekta i koliko su spremni platiti. U principu, internacionalni linearni sudarač može biti izgrađen bilo gdje u svijetu.

Barish, koji je profesor na kalifornijskom Institutu za tehnologiju, predstavio je prijedloge za nasljednika CERN-ovog velikoh hadronskog sudarača Japanu, Rusiji i SAD-u.

Također je izjavio da će naučnici iz Kine, Indije, Kanade i drugih država biti uključeni u projekat koji će pokušati odgonetnuti "zašto smo mi zaista ovdje."

Sarkozy je izjavio da će Francuska, uprkos velikom budžetu, nastaviti ulaganje u nauku.

Naglasio je da investicije ovog omjera, o kojima se diskutuje u Parizu "ne može osigurati jedna država, pa čak ni mala grupe država".

Ova mašina bi bila nasljednik 10 milijardi vrijednog Velikog hadronskog sudarača koji je aktiviran u septembru 2008. godine, da bi se nekoliko dana kasnije ugasio zbog pregrijavanja koja su pokrenula niz problema. CERN je morao uložiti 40 milijardi u program popravaka i poboljšanja prije nego što je ponovo pokrenuo uređaj u novembru. Od tada je tim stručnjaka koji rade na sudaraču objavio seriju uspjeha a u martu prvi put je došlo do uspješnog sudaranja dviju zraka protona.

Već duže vrijeme se razmišljalo o sljedećem koraku, a naučnici sad moraju naći izvor finansiranja, izjavio je vodeći fizičar koji se bavi česticama, Guy Wormser. Nadaju se da će mašina početi sa radom 2020. ili 2025. godine.

"Umjesto da sudara protone, novi sudarač će ubrzavati elektrone i pozitrone te njihove nematerijalne ekvivalente", rekao je.

Posljednji rezultati tih eksperimenata bit će predstavljeni na Internacionalnoj konferenciji o visokoj energiji i fizici na koju od 22. do 28. jula u Pariz dolazi 1.000 fizičara.

Eksperimenti obje mašine će nam lakše pomoći u razumijevanju nastanka univerzuma, te tako poboljšati tehnologiju u našem svakodnevnom životu.

Naučnici pokušavaju simulirati momente koji su se dogodili poslije velikog praska prije 14 milijardi godina, što je prema njihovoj teoriji, rezultiralo kreacijom univerzuma.

Hadronski sudarač je u maju proizveo mali sudar, najjaču silu na atomskom nivou koju su ljudi ikad uspjeli napraviti.

Zrake su poslane iz dva smjera, jedana prema drugoj u 27 kilometara dugom tunelu ispod švicarsko-francuske granice.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) koristila je jake magnete da bi natjerala dvije zrake da putuju cijevima, proizvodeći tako sedam biliona električnih volti.

Wormster i ostali vodeći naučnici govorit će u ponedeljak o njihovom istraživanju o Higgs bosonu – hipotetičkoj čestici, često zvanoj Božijom česticom.

Sudarač može pomoći naučnicima da vide čudnu, tamnu materiju koja čini većinu svemira, ali se ne može naći na Zemlji.

"Vaš rad predstavlja najstariji san čovjeka od kad je prvi put pokušao shvatiti i preoblikovati šta se dešava oko njega", rekao je Sarkozy.