Komad zemlje nazvan Mauricija
0

Ispod Indijskog okeana pronađen drevni kontinent

Klix.ba
Naučnici sa Univerziteta u Oslu tvrde da su ispod Indijskog okeana pronašli ostatke drevnog kontinenta. Profesor Trond Torsvik i njegov tim su otkrili dokaze o kopnu koje je postojalo prije između 2.000 godina i 85 miliona godina.

Ovaj komad zemlje nazvan Mauricija se na kraju rasparčao i nestao ispod talasa prilikom formiranja modernog svijeta.

Sve do prije 750 miliona godina je cijela kopnena masa na Zemlji bila spojena u jedan superkontinent nazvan Rodinija. Iako ih sada razdvajaju hiljade kilometara, Indija se nekada nalazila pored Madagaskara. Naučnici sada vjeruju da su pronašli dokaze o jednom mikrokontinentu koji se nalazio između njih, prenosi BBC.

Naučnici su do ovih zaključaka došli ispitivanjem zrna pijeska na obalama Mauricijusa. Iako su zrna datirana na vrijeme vulkanskih erupcija od prije devet miliona godina, u njima su se nalazili mnogo stariji minerali.

Minerali datiraju između 1.970 godina i 600 miliona godina unazad. Pošto se takvi minerali tipično nalaze u kontinentalnoj kori, naučnici su zaključili da su to ostaci drevne kopnene mase koja je izbačena na površinu tokom erupcije vulkana.

Torsvik vjeruje da će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti istražili ostaci ove izgubljene kopnene mase.

"Bit će nam potrebne neke seizmičke informacije kako bismo dobili predstavu o cijeloj strukturi. To bi bio i konačan dokaz. Također bismo mogli i bušiti dno ispod okeana, ali to košta mnogo novca", rekao je Torsvik.