Saqqara
0

Iskopana grobnica egipatske plemkinje stara 3.000 godina

FENA
Foto: AFP/SCA/File
Foto: AFP/SCA/File
Japanski arhaeolozi otkrili su grobnicu egipatske plemkinje staru 3.000 godina u nekropoli Saqqara južno od Kaira, saopštio je u utorak vladin odjel za starine.

Japanski tim vjeruje da grob pripada Isisnofreti, unuci Ramsesa II, slavnog faraona iz 19. dinastije koja je vladala Egiptom oko 68 godina od 1304. do 1237. prije Hrista, za koju se tvrdi da je umrla u 90. godini života.

Grobnica sadrži slomljeni drveni sarkofag koji nosi ime Isisnofret i titulu "plemkinje", tri mumije i dijelove namještaja, navodi odjel u saopštenju.

Isisnofretino vječno počivalište je područje u dijelu Saqqare u kojem je tim Waseda univerziteta iskopavao grobnicu princa Khaemwaseta, sina Ramsesa II, navodi odjel riječi vođe japanskog tima, Sakuji Yoshimure.

"Princ Khaemwaset imao je kćerku po imenu Isisnofret i zbog blizine novootkrivene grobnice prinčevoj, moguće ja da je vlasnica sarkofaga kćerka Khaemwaseta," kazao je.

Predsjednik egipatskog odjela za starine Zahi Hawass, izjavio je, ipak, za AFP kako vjeruje da grobnica datira iz 18. dinastije umjesto iz 19. zbog stila gradnje.

Hawass je također odbacio "sličnosti u imenima", tvrdeći da su se brojne žene nazivale Isisnofret u drevnom Egiptu.

Vezani članci