Nauka
0

Inžinjeri pomažu pri pronalasku Homerove Itake

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U Atini je geološka inžinjerska kompanija pristala da sudjeluje u jednom arheološkom projektu za pronalazak ostrva Itaka, zavičaja Homerovog legendarnog heroja Odiseja.

Dugo se vjerovalo da je ostrvo Itaka u koje je Homer smjestio svoj ep "Odisej", a u kojemu opisuje kralja Odiseja kako proživljava opasno desetogodišnje putovanje prema domovini iz Trojanskog rata, smješteno u Jonskom moru.

Ali, britanski arheolog tvrdi da Homerova Itaka nije više odvojeno ostrvo već je postalo dio ostrva Kefallonia koje je nastalo pomjeranjem stijena uzrokovanog zemljotresima.

"Zato što niko nikada nije mogao pronaći Itaku, ljudi su mislili da je Odisej poput priče o "Gospodaru prstenova", rekao je Bittelstone. "Ova teorija bi značila da je Itaka stvarno mjesto - ali ne znači da je Odisej bio realna osoba, to je nešto sasvim drugo", dodao je on.

Za projekt Itaka, inžinjerska kompanija Furgo Group će korisititi visokotehnološku geodetsku opremu kojom se obično eksploatišu rude nafte i plina. Istraživanja će početi ovog ljeta, a trajati će tri godine. Grčko Geološko društvo će sponzorirati istraživanja.

"Tehnologija je veoma raznovrsna i to je privuklo Furgo da se uključi u projekt", rekao je Steve Thompson direktor kompanije Furgo i dodao da se nada da je postavljena teza istinita.

Da bi ispitali teoriju, inžinjeri i geolozi će pregledati stijene na mjestu na kojem Bittelstone misli da je postojao uski morski tunel, a za koji je moguće da je razdvajao Kefalloniju od poluotoka Paliki.

Homer opisuje Itaku kao ravno i udaljeno ostrvo - ali Itaka je stjenovita i nije najudaljenija na Jonskom ostrvu. Paliki, s druge strane, je veoma ravno ostrvo i teoretski je moglo biti najudaljenije ostrvo.

Bittelstone je kazao da je ovu teoriju smislio pripremajući se za odmor koji je 2003. godine proveo u Grčkoj. Potom je dobio podršku dva britanska naučnika, univerzitetskih profesora Jamesa Digglea i Johna Underhilla koji su mu pomogli da pronađe arheologe koji su spremni iskopavati na ostrvu Paliki.

Profesori su u saradnji sa Bittelstoneom napisali i knjigu o njegovoj hipotezi, "Odysseus Unbound - The Search for Homer's Ithaka".