Izum Mingueza Javiera
0

Invalidska kolica koja se pokreću snagom uma

Sarajevo-x.com
Kako bi olakšao kretanje osobama koje nisu u mogućnosti koristiti joystick i kretati se u invalidskim kolicima profesor Minguez Javier izumio je invaldiska kolica koja se pokreću snagom uma.

Revolucionarni izum funkciniše na način da pomoću laserskog skenera stvara trodimenzionalnu sliku prostora u kojoj se osoba nalazi i prikazuje je na ekranu. Sve što treba jeste da se osoba koncentriše na sliku prostora u koji želi ući i robotizovana invalidska kolica će se pokrenuti.

Slike prostora se stalno ažuriraju i grafički prikazuju na monitoru. Senzori koji su ugrađeni na točkovima kolica održavaju ravntotežu dok se kolica pomijeraju i korisnici se mogu u potpunosti prepustiti bez da brinu o tome da li će se prevrnuti ili udariti u nešto.

"Ovo je probna verzija i trenutno radim na izradi komercijalne koja će biti još jednostavnija za korištenje. Osobe koje su probale koristiti ova robotizovana invalidska kolica uspjele su naučiti rukovati s njima za manje od 40 minuta, što znači da je ovaj izum veoma uspješan i da će biti od velike koristi", kazao je Javier.

No, ova kolica nisu prvi uređaj koji se pokreće snagom uma. Prošli mjesec gigantski proizvođač automobila Honda izumio je kacigu koja radi na sličan način, odnosno stavljanjem kacige na glavu snagom uma možete kontrolisati pokrete robota.