Nauka
0

''Interseksualnost'' kod riba povezana s ljudskom aktivnošću

Sarajevo-x.com
Naučnici su uspjeli povezati učestalu pojavu mužjaka riba koji imaju ženske karakteristike s hemikalijama koje su pronađene u američkoj rijeci Potomac.

Pronađene hemikalije u ovoj rijeci uključivale su pesticide, inhibitore gorenja i sredstva za ličnu higijenu, koje utječu na hormonalne poremećaje kod riba.

  1. godine naučnici su počeli pronalaziti ćelije ribljih jaja na testisima mužjaka grgeča koji živi u rijeci. Naučnici su sumnjali da anomalije reproduktivnih organa imaju veze s poremećajem ribljeg endokrinalnog sistema, koji regulira lučenje određenih hormona, kao što je estrogen i testosteron, a koji utječu na mnoge seksualne i reproduktivne karakteristike organizama.

Sumnjalo se da je klasa hemikalija, kojoj je dat naziv EDC (endocrine disrupter compounds), odgovorna za ''interseksualne'' karakteristike, a ovo istraživanje je prvi dokaz te teorije. EDC u organizmu oponaša prirodne hormone, i na taj način remeti normalno funkcioniranje endokrinalnog sistema.

Naučnici su analizirali 30 primjeraka grgeča, koji su izvađeni na 8 različitih lokacija duž rijeke. Primjerci riba uključivali su i ženke i mužjake s normalnim seksualnim organima, ali i ''interseksualne'' mužjake. Oni su u krvi riba, kao i u vodi, pronašli mnoge poznate EDC hemikalije, ali i različite vrste antibiotika.

Zagađivači su pretežno u području industrije za preradu ribe, peradi, ali i gradska kanalizacija.

Još uvijek nije razjašnjeno da li EDC hemikalije predstavljaju ikakvu opasnost za ljude, ali velika učestalost ''interseksualnosti'' kod riječnih životinja zabilježena je i na drugim lokacijama u SAD-u i u Evropi.

Industrijski zagađivači povezani su s pojavom abnormalnosti u razvoju kod životinja kao što su aligatori, žabe i polarni medvjedi.