Djeca su 'sve gora'
0

Internet i TV - psihička prijetnja za djecu

Sarajevo-x.com
Djeca koja previše vremena provode na internetu ili gledajući televiziju imaju veću vjerovatnost da obole od nekog mentalnog poremećaja, da postanu agresivna i materijalistički nastrojena, pokazuju novi rezultati britanske ankete među djecom i tinejdžerima koju je ispunilo više od 35.000 ispitanika.

Konstantna izloženost televizijskim programima i internetskim sadržajima imaju veću šansu da obole od nekog psihičkog poremečaja kao što je depresija, agresivnost, destruktivno ponašanje, pa čak i nasilnost.

Autori studije su također došli do saznanja da su djeca najveće žrtve novog konzumerizma, te da se lako pretvaraju u materijaliste koji misle da 'ono si što posjeduješ'.

'Današnja djeca znaju sve. Od intimnih detalja iz života poznatih osoba do najnovijih dometa u tehnologiji što kod djece stvara upravo taj osjećaj da što više imaš, više vrijediš. Samo u Velikoj Britaniji djeca ispod 16 godina života svake godine potroše više od tri milijarde eura na odjeću, mobitele, video igre i izlaske', stoji u studiji koju je financirala britanska organizacija 'Children's Society'.

U daljem istraživanju dokazano je da samo četvrtina djece koja pati od poremećaja ponašanja dobije stručnu pomoć, dok djeca i tinejdžeri u dobi od 10 do 16 godina svake godine postaju sve problematičniji.

Studija ističe i da 'komercijalni pritisci izazivaju preuranjeno stupanje u seksualne odnose' jer televizija i internet su preplavljeni seksualnim sadržajima i različitim metodama kontracepcije, što dovodi 'do fundamentalnih promjena u shvatanju seksa i seksualnosti'.