Nauka
1

Indija: Farmaceutska kompanija razvija vakcinu za Zika virus

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Indijska farmaceutska kompanija tvrdi kako radi na razvoju dvije potencijalne vakcine protiv Zika virusa koji se danas smatra velikom globalnom zdravstvenom prijetnjom.

Farmaceutska kompanija Bharat Biotech već godinu dana aktivno radi na vakcinama za virus Zika koji hara Latinskom Amerikom i Karibima.

I dok je ovaj patogen tek nedavno stekao pažnju svjetske javnosti, za njega se zna još od 1940. godine. Međutim, nije se nalazio na listi prioriteta za vakcine budući da infekcija nikad nije imala znake epidemije i za većinu je ljudi prolazila blago i bez simptoma.

I iako je vijest o tome kako se određene kompanije trude da razviju vakcinu koja će pomagati ljudima pozitivna, važno je naglasiti kako su potrebne godine kako bi se ona razvila, testirala i kako bi se dokazala njena bezbjednost.

U narednih nekoliko sedmica, ova bi se vakcina trebala testirati na životinjama, a ukoliko se pokaže uspješnom, istraživanje bi se moglo ubrzati kao u slučaju vakcine za ebolu koja je također izazvala veliku epidemiju.

Zika je potvrđen u više od 30 zemalja otkako se prošle godine pojavio u Americi, uzrokujući deformacije mozga kod hiljada novorođenčadi. Virus Zika izaziva mikrocefaliju, neurološki poremećaj koji može dovesti do nepotpunog razvoja mozga kod novorođenčadi.

Brazil se smatra epicentrom ovog virusa. Lijek i zvanična vakcina za Zika virus još uvijek ne postoje.