Nauka
0

Implantati kod žena povećavaju rizik od samoubistva?

Sarajevo-x.com
Nova američka studija govori da žene koje su ugradile implantate imaju tri puta veće šanse da počine samoubistvo. Prema podacima iz studije, čini se da žene nezadovoljne svojim izgledom, čak i poslije uljepšavanja tijela, tačnije uvećavanja grudi, nisu zadovoljne te su podložne depresiji.

Studija objavljena u magazinu "Annals of plastic surgery" tvrdi da je moguće povezati ugradnju implantata sa većim šansama za samoubistvo, prenosi Reuters.

Loren Lipworth i njene kolege sa Vanderbilt univerzita u Tennesseeu pratile su 3.527 žena iz Švedske koje su imale operaciju povećanja grudi od 1965. do 1993. godine. Analizirali umrlice tih žena kao i dijagnozu uspostavljenu za razlog umiranja.

U tom periodu od 19 godina, 24 žene su počinile samoubistvo i mada se to može činiti kao relativno malen broj, u današnje vrijeme kada se desetine hiljada operacije učine mjesečno rezultati ove studije mogu postati zabrinjavajući.

Linworth i njene kolege tvrde da žene koje žele povećati grudi već imaju psihološke probleme i komplekse na koje se pažnja gotovo ni ne obraća, a nakon operacije moguće je da se njihovo psihičko stanje pogorša.

Osim samoubistva, za žene s implantatima primijećen je porast ovisnosti o alkoholu i drogama. Ipak, sada već zastarjele navode da se od silikona mogu razviti kancerogena oboljenja, ovom studijom nisu potvrđena.