Nauka
3

Imamo oružje protiv najvećeg ubice na planeti, da li ga upotrijebiti?

Klix.ba
Šta ako bi čovječanstvo odlučilo iskoristiti genetički inžinjering kako bi ukrotilo najopasniju životinju na planeti - komarca? Ovaj insekt odgovoran je za hiljade i hiljade mrtvih zbog bolesti kao što je malarija.

Malariju i bolesti slične njoj prenose insekti poput komaraca. U jednoj godini od posljedica malarije umre i do 500.000 ljudi. Brojčanost komaraca predstavlja najveći problem u suzbijanju njihovog djelovanja, a u posljednjem videu YouTube kanala Kurzgesagt bačeno je svjetlo na moguće rješenje.

Riječ je o relativno novoj tehnologiji genetičkog inžinjeringa pod imenom CRISPR. Prvi put u ljudskoj historiji naučnici imaju moć napraviti velike genetičke promjene unutar cijelih vrsta. Zašto onda, predlažu pojedini stručnjaci, ne bismo upotrijebili znanje umjesto vjerovatno uzaludnog pokušaja uništenja opasnih komaraca?

Ljudi su već kreirali posebnu vrstu komarca koji je imun na parazite malarije, a kroz dodavanje gena antitijela koja napadaju isključivo plazmodij, uzročnika malarije.

Ali promijeniti generički materijal nije potpuna priča. Da bi inžinjering imao efekta u populaciji više milijardi komaraca, morat će se pristupiti procesu koji novi gen forsira da postane dominantan kroz nekoliko generacija.

Ukoliko je tehnologija na tanjiru, zašto je ne koristimo. Problem leži u nemogućnosti predviđanja ishoda. CRISPR bi mogao uništiti malariju i druge bolesti kao što je lajmska bolest ili bolest Zika virusa, ali bi isto tako mogao uzrokovati neželjene posljedice.