Istraživanje britanskih naučnika
0

Igranje Tetrisa ublažava efekte traume

Sarajevo-x.com
Igrajući popularnu kompjutersku igru Tetris, osobe koje pate od posttraumatskog stresa, mogu smanjiti efekte istog, tvrdi autori naučnog eksperimenta o uticaju igre na čulnu memoriju čovjeka.

Volonteri koji su prvo bili izloženi uznemirujućim slikama i prizorima koji izazivaju traumu podijeljeni su u dvije grupe od kojih je jedna grupa igrala Tetris, dok je druga mirovala.

Nakon eksperimenta dokazano je da je grupa koja je igrala Tetris imala manje 'flashbeckova' ili analepsi (prizivanje određenih scena u memoriji) nego grupa koja je za to vrijeme mirovala.

No, drugi stručnjaci izjavili su da je ova studija ne može primjeniti kod stvarno doživljenog postraumatskog stresa te da je etički i medicinski nemoguće simulirati događaj koji se može porediti sa pravim događajem koji izaziva PTSP.

Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) uzrokovan je traumom koju je izazvao iznenadni i šokirajući događaj, a njegova glavna posljedica je flashback ili analepsa koju uzrokuju miris, zvuk i slika koja podsjeća na nemili događaj.

Eksperiment britanskih naučnika s Oxforda je htio pokazati da je moguće promijeniti način na koji mozak pohranjuje sjećanja ukoliko se djeluje nedugo nakon šokantnog događaja koji izaziva traumu.

Naučnici smatraju da se Tetris na neki način 'bori' s drugim čulnim sjećanjima za svoje mjesto u memoriji, posebno vizuelnoj memoriji.