Nauka
0

Identificirani simptomi raka jajnika

Sarajevo-x.com
Vodeći stručnjaci za dijagnostiku raka identificirali su set problema za koje smatraju da su simptomi raka jajnika. Iako ne žele da dižu paniku, apeluju na sve žene koje su imale navedene simptome u periodu dužem od dvije sedmice da se odmah jave doktoru na pregled.

Nakon dugogodišnjeg vjerovanja da rak jajnika nema simptoma dok ne uznapreduje i kada je već kasno, ovo je prvi put da je struka objavila kako ova zloćudna bolest uzrokuje simptome u ranom stadiju bolesti kod većine žena, objavio je International Herald Tribune.

Simptomi na koje bi žene trebale pripaziti su:

  • česta nadutost,
  • česti bolovi u abdomenu i zdjelici,
  • problemi sa apetitom, nedostatak apetita, a i kada ga ima ne može se postići osjećaj sitosti,
  • učestalo (prečesto) mokrenje, uzimajući u obzir količinu popijene tekućine.

Simptomi se obično razlikuju od uobičajenih zdravstvenih problema. Žene koje često imaju ovakve probleme kroz dvije ili više sedmice trebale bi se odmah javiti svom ginekologu na pregled.

Još uvijek se ne zna da li će ovakve mjere poboljšati stvari ili samo napuniti čekaonice, zatrpati laboratorije i operacione dvorane nepotrebnim operacijama. Ipak, doktori se nadaju da će ovakve preporuke utjecati da pacijentice postanu ranije svjesne simptoma i ranije se jave. Dijagnosticiranje raka u ranom stadiju bolesti znatno povećava šanse za izlječenje i duži životni vijek.

Stručnjaci za bolesti raka tvrde da vrijedi pokušati sa agresivnijim pristupom i pokušati otkriti rak jajnika u ranom stadiju. Dijagnoza ove vrste raka uglavnom dođe prekasno, kada metastazira i raširi se po tijelu.

Ako bi se rak otkrio na vrijeme i hirurški odstranio prije no što se proširi, šanse za preživljavanje su mnogo veće. 93% pacijentica kojima je rak otkriven u ranom stadiju, prije širenja te na vrijeme i odstranjen, bile su žive i zdrave pet godina kasnije.

Ova preporuku će i formalno objaviti "Gynecologic Cancer Foundation" (Ginekološka fondacija za rak), "Society of Gynecologic Oncologists" (Društvo ginekoloških onkologa) te Američko udruženje za rak 25. juna ove godine.