Upozorenja dermatologa
1

I nadogradnja noktiju izaziva tumor?

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ako ste česti posjetitelji salona ljepota gdje redovno uređujete svoje nokte, liječnici vas upozoravaju da ovakvi kozmetički zahvati uveliko povećavaju rizik od raka kože.

Doktori u Velikoj Britaniji su o ovome alarmirali javnosti nakon što se kod dvije žene razvio rak na rukama zbog prečestog izlaganja ultraljubičastim zrakama koje se koriste prilikom stavljanja vještačkih noktiju.

U prvom slučaju, radi se 48-godišnjoj žena koja je inače bila dobrog zdravlja, a koja je hitno podvrgnuta operaciji kako bi joj se odstranio tumor iz desne ruke. Ona je osam puta godišnje odlazila na tretmane nadogradnje i uređivanja noktiju.

Druga žena, u pedesetpetoj godini života dobila je tumor, također na desnoj ruci nakon što je u salonima bila izložena UV zrakama svaki mjesec u zadnjih 15 godina.

Lampe sa štetnim zraka koje koštaju nešto manje od 30 funti koriste se u hiljadama salona ljepote širom Velike Britanije, a prodaju se i za kućnu potrebu.

Naučnici se boje da velike količine UVA zraka, najopasnijih oblika ultraljubičastih zraka, mogu oštetiti ćelije kože. Dermatolozi na Univerzitetu u Texasu pozivaju na daljnju istragu kako bi se utvrdilo koliko su štetne lampe koje se koriste tokom nadogradnje noktiju.

Bez obzira na veliki broj salona specijaliziranih za nadogradnju noktiju, lakiranje i dekoraciju, postoji strah da loše educirani kadar riskira zdravlje mušterija koristeći jeftine, ali potencijalno opasne hemikalije.

Tako naprimjer, hemijski spoj metilmetakrilat zabranjen je za prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama, Novom Zelandu i Australiji, ali je dopušten u Velikoj Britaniji.

Inače, ovaj hemijski spoj povezan je za problemima sa respiratornim organima i alergijom kože.

Vezani članci