Nauka
0

Homoseksualnost se može isključiti i uključiti?

Sarajevo-x.com
Naučnici s Univerziteta u Illinouisu otkrili su neurotransmitersku terapiju kojom se homoseksualnost kod vinskih mušica može uključiti i isključiti u toku nekoliko sati. Ključ je u promjeni percipiranja feromona.

Istraživači su otkrili da je seksualna orijentacija kod vinskih mušica uslovljena jačinom povezanosti sinapsi. Naime, oni su uspjeli promijeniti i utjecati na neurotransmiterske nivoe u sinapsama i na taj način promijeniti i seksualno ponašanje mušica, izvještava Science Daily.

Nakon mutacije, muške vinske mušice nisu smatrale "odbojnim" feromon koji su ispuštale druge muške mušice te su se i s njima ponašali kao sa ženkama. Mnoge su pokušale i pariti se s istospolnim jedinkama.

"Ovo je nevjerovatno jer se uglavnom vjeruje kako je seksualno ponašanje nešto što se ne može izmijeniti. Ovo automatski mijenja naše mišljenje o tome. Čini se da se vinske mušice, u zavisnosti od toga kako percipiraju feromone, različito seksualno ponašaju", izjavio je medijima vodeći naučnik David Featherstone.