Nauka
0

Homoseksualci i heteroseksualke imaju slične mozgove

Sarajevo-x.com
Homoseksualci i heteroseksualke dijele neke zajedničke karakteristike u predjelu mozga koji je odgovoran za emociju, raspoloženje i anksioznost, navodi se u studiji koja daje uvid u potencijalnu biološku bazu seksualnosti.

Snimci mozga pokazuju simetriju među ženama homoseksualkama i muškarcima heteroseksualcima, navodi se u magazinu Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Rezultati promatranja se ne mogu lako pripisati percepciji ili ponašanju”, ističu naučnici sa švedskog instituta Karolinska. “Pitanje da li se mogu odnositi na procese koji se odvijaju u fetalnom ili postnatalnom razvoju ostaje otvoreno”.

Brojne studije su se bavile ulogama genetskih, bioloških i ekoloških faktora u seksualnoj orijentaciji, ali malo koji dokaz govori o tome da ijedan od faktora ima do kraja važnu i određujuću ulogu. Mnogi naučnici vjeruju da priroda i odgoj igraju važnu ulogu.

Snimci mozga 90 volontera su pokazali da su mozgovi heteroseksualaca i homoseksualki pomalo asimetrični i da im je desna hemisfera malo veća od lijeve, navode naučnici Ivanka Savić i Pers Lindstrom. Mozgovi homoseksualaca i heteroseksualki nisu bili asimetrični.

Naučnici su dodali da, sudeći po studiji, nije jasno da li su razlike u obliku mozga naslijeđene ili su takve zbog izloženosti hormonima kao što je testosteron u maternici. Nije jasno ni da li su hormoni uopće odgovorni za seksualnu orijentaciju.

Ovo je u svakom slučaju nešto čime će se pozabaviti u budućim istraživanjima novorođenih beba kako bi utvrdili da li ovo može predvidjeti buduću seksualnu orijentaciju ispitanika.

“Ova istraživanja podstiču opsežnija promatranja širih grupa i postavljaju zahtjev ka boljem razumijevanju neurobiologije homoseksualnosti”, oni su napisali, a prenosi Reuters.