Nauka
203

Homo sapiens se pario s nekoliko drugih vrsta čovjeka

Klix.ba
Novo istraživanje otrkilo je zanimljivu činjenicu iz davne prošlosti naše vrste, a koja uključuje seksualno ponašanje u koje smo do sada nažalost imali vrlo malo uvida.

Koristeći analitičke tehnike kako bi se ustanovio postotak drevnog DNK u modernim ljudima, naučnici su se fokusirali na postotak genetskog materijala drugih vrsta čovjeka izumrlih tokom vijekova.

Doktor Ryan Bohlender pronašao je tim putem dokaz o doslovnom ukrštanju ljudskih vrsta, koje se desilo nakon migracije ljudi iz Afrike. Ipak, riječ je o manje frekventnom ukrštanju nego što se ranije nagađalo. Njegovo otkriće predstavljeno je u vankuverskom Društvu za ljudsku genetiku.

Njegov pronalazak potkrepljuje ranije pretpostavke da su se ljudske vrste međusobno miješale, prvenstveno misleći na neandertalce i Homo sapiense, a ovoga puta na spisku je i denisovski čovjek koji je živio prije 40 hiljada godina te još dvije drevne vrste i podvrste.

Kako analiza DNK postaje sve djelotvornija, naučnici će pronalaziti sve veće dokaze parenja između vrsta koje su nastale kao posljedica evolucije. Ipak, to ih nije spriječilo da se ukrštaju na najintimniji mogući način.

Od svih vrsta čovjeka, homo sapiens je jedini opstao do danas, a populacija broji gotovo 7,5 milijardi jedinki. Homo neanderthalensis izumro je prije oko 40 hiljada godina.