Nauka
0

Hobiti – fikcija ili stvarnost !?

Sarajevo-x.com
Nova računarska obrada abnormalno malih mozgova Homo sapiensa rasplamsala je debatu vezanu za skeletne ostatke nazvane Hobit.

Od 2003. godine, kada su iskopani ostaci 18.000 godina humanoida-ženke visoke jedan metar na udaljenom indonezijskom otoku Flores, naučnici raspravljaju da li primjerak pripada današnjoj ljudskoj vrsti ili se radi o novoj vrsti u ljudskom evolucionom stablu. Mozak ovog stvorenja je približne veličine kao trećina mozga modernog čovjeka.

Neki naučnici su primjerak nazvali Homo floresiensis i klasificirali ga kao patuljastu podvrstu Homo erectusa, ljudskog pretka koji je živio prije 1,8 miliona godina.

Oponenti ove teorije daju argument da se radi o današnjem čovjeku sa patološkim stanjem koje se naziva mikrocefalija, a koje je okarakterizirano sitnijom glavom, niskim rastom i različitim oblicima mentalne retardacije.

U posljednjem istraživanju, dokazi potvrđuju postojanje nove vrste. Tim naučnika, predvođen Deanom Falkom, paleoneurologom sa Univerziteta na Floridi, uporedio je računarski generirane trodimenzionalne rekonstrukcije mozgova devet mikrocefaličnih ljudi sa mozgovima deset normalnih ljudskih mozgova. Otkriveno je da pored moždanih razlika, postoje i drugi mjerljivi parametri koji se mogu upotrijebiti za razlikovanje ove razmatrane dvije grupe.

Potom se ova metoda primijenila na skeletne ostatke Hobita, te je dokazano da njegova lobanja ima više sličnosti sa lobanjom normalnog čovjeka nego mikrocefaličnog, čime je opovrgnuta teza o mikrocefaličnosti.

Pošto postoje i brojni dokazi o različitosti pronađenih skeletnih ostataka u odnosu na skelet Homo sapiensa, mnogobrojniji su oni naučnici koji su uvjereni u otkriće nove vrste.