Nauka
0

Hibridni embrion od ljudskih i životinjskih ćelija?

Sarajevo-x.com
Institut za embriološku autorizaciju i ljudsku oplodnju morat će uskoro donijeti odluku o odobravanju eksperimenata sa embrionima kombinovanim od ljudskih i životinjskih ćelija. Naučnici već dugo žele raditi eksperimente na ovim ljudsko-životinjskim embrionima, ali mnogi smatraju da se takvo što protivi moralu i etici.

Prema navodima, embrioni kombinirani od ljudskih i životinjskih ćelija koristili bi se samo u istraživačke i eksperimentalne svrhe. Bez obzira, mnogi smatraju da će javnost biti šokirana te da će oštro osuditi legaliziranje ovakvog poteza, ukoliko se on odobri, prenosi BBC.

Institut za embriološku autorizaciju i ljudsku oplodnju (HFEA) trebao bi uskoro dati i svoje gledište na ovu situaciju jer je on taj koji može ovakve eksperimente legalizirati. Prema njihovim tvrdnjama, svaki bi se slučaj trebao posebno tretirati i odobravati.

Studije koje dokazuju kako bi ovakvi hibridni embriji pomogli u liječenju teških bolesti poput Alzheimerove, čini se da "smekšavaju" HFEA-u u odlučivanju.

Ono što naučnici zapravo žele raditi jeste da ljudske ćelije stavljaju u jajne ćelije životinja. Za sada, istraživači još uvijek "rade" na ljudskim embrionima, tačnije onima koji izostaju od neuspjele oplodnje, ali prema njihovim tvrdnjama, oni nisu uvijek dobre kvalitete.