Nauka
0

HHD zamjenjuje HDD

Sarajevo-x.com
Hybrid hard drive, ili skraćeno nazvan HHD, je novi proizvod za koji dvije kompanije tvrde da su spremne prezentirati ga javnosti. Prednost HHD-a bi trebala biti u tome da znatno skraćuju vrijeme potrebno za podizanje operativnog sistema.

HHD je spoj flash memorijskog čipa i konvencionalnog tvrdog diska u kojem se radi uštede energije i vremena potrebnog da se zavrte ploče u svrhu startanja računala, umjesto diska iskorištava flash memorija.

Ovaj novitet bi trebao biti predstavljen na godišnjoj Windows Hardware Engineering konferenciji koja se održava u Seattleu 24. maja, zajedno s Microsoftovom ReadyDrive softverskom tehnologijom s kojom će HHD usko sarađivati u pokazivanju svojih mogućnosti.

Prvi prototip Samsung i Microsoft su pokazali na istoj konferenciji prije godinu dana, a u odnosu na njega, nova verzija koja je spremna za osvajanje tržišta bolje je usklađena i prilagođena novom Microsoftovom operativnom sistemu - Windows Vista s kojim će se otprilike u isto vrijeme i pojaviti na tržištu.