Nauka
0

Hannover: Na sajmu CeBIT 2005 sudjeluju izlagači iz 69 zemalja

NINA
Najveći sajam informacijske i telekomunikacijske tehnologije, 19. po redu, CeBIT 2005. koji je započeo u srijedu u Hannoveru, okupio je 6.270 izlagača iz 69 zemalja.

Kako piše Vjesnik, sajam je otvorio njemački kancelar Gerhard Schröder, koji je kazao da će Njemačka ove godine u inovacije usmjeriti oko 100 miliardi eura.

Iznesena su očekivanja ovogodišnjeg 3,7-postotnog rasta vrijednosti svjetskog ICT tržišta, koje bi prema istraživanju Evropskog opservatorija za informatičku i telekom industriju (EITO) moglo dosegnuti 2,044 milijarde eura.

Najviše je izlagača iz Azije, a po zemljama iz Tajvana, Kine, SAD-a, Južne Koreje i Velike Britanije, dok je po sektorima najviše njih iz područja programskih rješenja i usluga, telekomunikacija i informatičke opreme.

T-Mobile Grupa, koja posluje u 10-ak evropskih zemalja i SAD-u, lani je ostvarila 25 milijardi eura prihoda (10 posto više nego 2003.), dok je broj korisnika povećan za oko 13 posto, na 69,2 miliona. U te podatke nisu uključeni poslovni rezultati toga operatera u Mađarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj i Makedoniji.