Inspiracija za "Gladijatora"
0

Grobnica rimskog heroja će biti zatrpana zbog nedostatka novca

Klix.ba
Grobnica drevnog rimskog heroja, za kojeg se vjeruje da je bio inspiracija za blockbuster "Gladijator", u kojem je glavnu ulogu igrao Russell Crowe, će nakon samo četiri godine iskopavanja i istraživanja najvjerovatnije biti ponovo zatrpana.

Nedostatak finansijskih sredstava je natjerao talijanske arheologe da zatrpaju veliki mermerni spomenik posvećen Marku Noniju Makriniju, generalu i konzulu koji je ostvario velike pobjede u vojnim kampanjama za Antonija Pija, rimskog cara koji je vladao od 138. do 161. godine nove ere, i za Marka Antonija, rimskog cara koji je vladao od 161. do 180. godine nove ere.

Grobnica je iskopana 2008. godine na obalama rijeke Tibar, sjeverno od Rima. Svojevremeno je nazivana najvažnijim spomenikom starog Rima koji je pronađen u posljednjih 30 godina.

Iako je grobnica srušena prije mnogo vremena zbog poplava, mermerni stubovi i rezbarije su savršeno očuvani u blatu rijeke Tibar. Zvaničnici Rima su planirali da urade potpunu rekonstrukciju grobnice, koja bi se nalazila u centru novog arheološkog parka. Međutim, projekt je propao zbog malog budžeta i nedostatka sponzora.

"Ovo je bolna odluka, ali ne smijemo rizikovati gubitak spomenika. Mermer ne može podnijeti još jednu zimu. Moramo sve zakopati kako bismo sačuvali spomenik", rekla je Mariarosaria Barbera, arheologinja grada Rima koji su učestvovali na iskopavanju.

Rođen u gradu Bresciji na sjeveru Italije 138. godine nove ere, Makrinije je bio jedan od omiljenijih generala Marka Aurelija. Vjeruje se da je njegov život bio inspiracija za stvaranje izmišljenog lika Maksima Decima Meridija u filmu "Gladijator" Ridleyja Scotta. U ovom filmu, Meridije je također omiljeni general Marka Aurelija. Međutim, tu sličnosti prestaju.

Dok u filmu Meridije gubi svoj status nakon smrti cara, završava u egzilu na sjeveru Afrike i vraća se kao gladijator kako bi se osvetio, stvarni rimski general je ostao bogat i poznat sve do svoje smrti.