Otkazao jedan od motora
0

Greška na raketi SpaceX odnijela satelit u pogrešnu orbitu

Klix.ba
Polijetanje rakete (Foto: Arhiv/AFP)
Polijetanje rakete (Foto: Arhiv/AFP)
Prototip komunikacijskog satelita koji je poslat u svemir na raketi Falcon 9 SpaceX-a, je zbog greške na toj raketi tokom lansiranja u nedjelju dospio u pogrešnu orbitu.

Jedan od devet motora Merlin, koji pokreću raketu Falcon 9, se ugasio prerano zbog čega su drugi motori morali da rade duže kako bi kompenzirali gubitak pritiska i uspjeli izvršiti primarnu misiju dostave teretne kapsule Dragon na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Raketa je poletjela u nedjelju iz vazduhoplovne baze Cape Canaveral na Floridi. Dragon bi trebao stići na ISS, koji se nalazi oko 250 kilometara iznad površine Zemlje, tokom srijede.

Iz SpaceX-a su izjavili da mogu izgubiti i dva motora, ali da će opet biti u mogućnosti da stignu do ISS-a.

Međutim, ova fleksibilnost nije pomogla Orbcommu, kompaniji koja je raketom Falcon 9 u svemir poslala prototip OG2 komunikacijskog satelita. Prema njihovim izjavama, satelit je izbačen na nižoj orbiti od planirane, prenosi Reuters.

Iz kompanije nisu objavljeni nikakvi detalji, ali je jedna organizacija koja prati sva lansiranja rekla da je Orbcomm planirao da njihov satelit ima eliptičnu orbitu sa najmanjom udaljenosti od Zemlje od 350 kilometara, a najvećom od 745 kilometara. Umjesto toga, Orbcommov satelit će imati najmanju udaljenost od 200 kilometara, a najveću od 320 kilometara.

U Orbcommu su već počele analize koje će utvrditi da li pogonski sistemi na satelitu mogu promijeniti orbitu satelita.

Kompanija Orbcomm i dalje planira da raketama Falcon 9 tokom 2013. i 2014. godine lansira još 17 OG2 satelita.