Nauka
1

Grafenski tornjevi za fleksibilne elektroničke uređaje

Klix.ba
Grafen je materijal koji može podnijeti i 50.000 puta veću težinu od svoje. Nakon što je sabijen do 80 posto, bez problema se vraća u prvobitni oblik. Također ima mnogo manju gustoću od sličnih materijala baziranih na metalu. Nova superelastična, trodimenzionalna forma grafena može čak provoditi i električnu energiju, što otvara put ka dizajniranju fleksibilnih elektroničkih uređaja.

Tim naučnika sa Univerziteta Clayton u Australiji, na čijem čelu se nalazi Dan Li, je napravio blokove grafena visoke jedan centimetar, nazvane monoliti, od sitnih pahuljica grafenovog oksida. Kao šabloni su korišteni kristali leda.

Grafen, dvodimenzionalna forma ugljika, koji je prvi put izoliran prije deset godina, ima nevjerovatno veliku mehaničku snagu i provodnost elektične energije. Međutim, da bi se mogla koristiti ta svojstva, potrebno je pronaći način da se od pahuljica veličine nekoliko nanometara naprave materijali većih dimenzija.

Li i njegove kolege su među formirajuće kristale leda redali slojeve otopive verzije grafena obložene kisikom, nazvane grafenov oksid. Nakon zamrzavanja tekuće otopine pahuljica grafenovog oksida, tanki sloj ovog nanomaterijala ostaje zarobljen između kristala leda te tako stvara mrežu koja zadržava svoju strukturu i kada se led istopi.

Li svojstva novog materijala pripisuje njegovoj strukturi. Individualne plohe grafena su poredane tako da formiraju mrežu heksagonalnih pora. Li tvrdi da se ovaj superelastični grafen može koristiti u biomedicini.