Sam popunjava oštećenja u strukturi
11

Grafen je materijal budućnosti

Klix.ba
Prema izjavama naučnika, grafen, čudnovati materijal napravljen od jedne plohe ugljika debljine od samo jednog atoma, sam popunjava rupe i oštećenja u svojoj strukturi.

Nevjerovatna mehanička snaga i električna svojstva grafen čine najboljim kandidatom za široku upotrebu u budućnosti.

Rezultati studije pokazuju da se grafen može sam popravljati ukoliko se izloži slobodnim atomima ugljika.

Istraživanje je uradio tim naučnika sa Univerziteta u Manchesteru. Jedan od članova tima je bio i nobelovac Konstantin Novoselov, koji je ovu prestižnu nagradu dobio upravo za otkriće grafena, piše BBC.

Tim je u početku bio zainteresovan samo za efekt dodavanja metala na ploče grafena, što je jedini način da se iskoriste njegova fenomenalna električna svojstva. Proces je konstantno pravio rupe u pločama grafena pa su naučnici pokušali shvatiti kako se ove rupe formiraju tako što su kroz ploče grafena propuštali snopove elektrona, a pomoću elektronskog mikroskopa su pratili rezultate.

Na svoje iznenađenje, shvatili su da, kada su se u blizini nalazili atomi ugljika, ti atomi bi jednostavno popunjavali praznine u grafenu i tako ga popravljali.

"To smo slučajno primijetili. Ekperiment smo poslije ponovili nekoliko puta, a onda smo pokušali shvatiti šta smo to tačno otkrili. Do sada smo znali kako da spajamo male ploče grafena, kako da ih bušimo, krojimo i oblikujemo, a čini se da sada znamo i kako da ih na kontrolisan način popravljamo", rekao je Quentin Ramasse, jedan od vođa istraživanja.