Engleska
0

Građevinski radnici otkrili skelet gladijatora

Sarajevo-x.com
Arheolozi su uvjereni da pronalazak skeleta rimskog gladijatora u Yorku predstavlja čvrst dokaz o tome gdje se amfiteatar nekada nalazio u ovom gradu.

York je bio pod rimskom vlašću prije 1.600 godina, a zemljište ispod Muzeja Yorkshire je vjerovatno mjesto gdje se nekada nalazio amfiteatar u kojem su se borili gladijatori.

Amfiteatar je vjerovatno sličan onom koji je prikazan u filmu "Gladiator" iz 2000. godine u kojem je glavnu ulogu igrao glumac australski Russell Crowe.

Ostaci britanskog gladijatora su pronađeni 30 cm ispod temelja muzeja. Pronašli su ih građevinski radnici tokom renoviranja, objavio je "Daily Mail".

Njegova visina je karakteristična za rimske vojnike, oko 180 cm, a bio je i izuzetno mišićav. U to vrijeme prosječna visina ljudi je bila 160 cm.

Analize kostiju su pokazale da je ovaj gladijator bio izuzetno snažan. Otkrivene su i rane u vidu šest uboda koje su bile fatalne po život, kao i trag udarca mačem na stražnjoj strani vrata.

Kada je skelet pronađen, nije bilo znakova da je dostojanstveno sahranjen. Naučnici vjeruju da je poraženi i osramoćeni gladijator bačen doslovno u smeće. Prema njihovim procjenama, ubijeni gladijator je imao između 36 i 45 godina.

Skelet su pronašli građevinski radnici u januaru prilikom renoviranja muzeja. Vrtovi ovog muzeja su toliko veliki da odgovaraju veličini objekta kao što je amfiteatar.

Naučnici su otkrili da je gladijator bio mišićav muškarac, a lezije na njegovim rebrima ukazuju na to da je podizao težak teret. Zaključili su da je ubijen na barbarski način. Imao je šest ubodnih rana od kojih je i umro.

Eksperti su odbacili mogućnost da bi se amfiteatar mogao nalaziti na bilo kojem drugom mjestu osim na lokaciji muzeja. Otkriće skeleta je veoma značajno i dokaz je postojanja ogromne arene na ovom prostoru. Skelet ovog gladijatora je izložen u muzeju.