Nauka
22

Građani Sarajeva oduševljeni: Dvosatno pomračenje Sunca u tri minute

Piše: I. P.
Za razliku od miliona Evropljana koji su na sjeveru kontinenta posmatrali potpuno pomračenje Sunca, građani BiH morali su se zadovoljiti parcijalnim spektaklom.

Kamere portala Klix.ba danas su bile na mjestu događaja, odnosno u sarajevskom Skejt parku, gdje je organizovano javno posmatranje rijetke nebeske pojave.

Zahvaljujući entuzijastima iz Astronomskog društva Orion, u parku je bilo postavljeno nekoliko teleskopa pomoću kojih se pomračenje moglo posmatrati bez opasnosti po vid posmatrača.

Stotinjak građana ipak je ponijelo vlastite rekvizite kao što su aluminijska folija, zatamnjeno staklo pa čak i skijaške naočale.

S druge strane, volonteri iz Oriona podijelili su posebnu foliju pomoću koje su i fotografi mogli dokumentovati današnji astronomski fenomen bez većih poteškoća.

Pomračenje se dešava kada naš prirodni satelit prolazi između Zemlje i Sunca, ali samo kada je u prvoj fazi svojih mijena pod nazivom "novi Mjesec". Prilikom prolaska on baca sjenku široku stotine kilometara koja se danas nalazila uglavnom iznad Evrope i Azije.