Nauka
81

Građani pokazali da žele povratak astronomije u BiH i prikupili više novca od planiranog

Piše: A. Dž.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Za obnovu trebevićkog opservatorija do jutros je prikupljeno 15.655 (22.450 KM) dolara, što je za 155 dolara više od prvobitno postavljenog cilja u akciji "Astro mange", koju je pokrenula Tea Temim, astrofizičarka iz Mostara zaposlena u NASA-i, u saradnji sa Astronomskim društvom Orion iz Sarajeva.

U okviru akcije, čiji cilj je bio oživljavanje astronomije u Bosni i Hercegovini, sinoć je u Art kinu Kriterion upriličen koncert na kojem su nastupili bendovi Strava škola, Billy Andol i KZU ole ole & PZU oje oje.

Sva prikupljena sredstva donirana su za rad AD Oriona i izradu finalnog arhitektonskog projekta za obnovu opservatorija na Trebeviću.

Adela Subašić, potpredsjednica Oriona, kaže da su svi veoma zadovoljni sinoćnjim koncertom, ali i cjelokupnom akcijom kojoj se odazvao veliki broj građana iz cijele BiH.

"Atmosfera je bila divna, u publici su se mogle vidjeti ljudi svih dobi koji su izrazili želju da nas podrže. Zaista je lijep osjećaj kada se građani odazivaju ovakvim akcijama", rekla je Subašić za Klix.ba.

Građani i građanke BiH su na ovaj način pokazali da žele da se u našu zemlju vrati astronomija. Nakon uspješne akcije, članove Oriona sada očekuje još više posla.

"Radit ćemo još više na buđenju građanske svijesti, organizovati škole astronomije i posmatranja za građane, te od EU tražiti podršku. Mislim da će se u 2014. desiti velike promjene na polju astronomije u BiH", ističe Subašić.