Širenje medijskog carstva
0

Google pokreće vlastitu televiziju

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
New York Times je danas objavio kako Google, nakon ovladavanja internetom, sada namjerava pokrenuti i vlastitu televiziju udruživanjem sa Intelom i Sonyem. Navodno bi trebala biti stvorena nova platforma koja za sada ima radni naziv Google TV.

Ono što kompanija Google želi sada učini jeste da dovede internet na male ekrane i pokrenuti do sada neviđenu revoluciju. Naime, Google TV je zamišljen tako da ponudi jednostavno surfanje kroz sadržaje na internetu, uključujući i pristup najpopularnijim socijalnim mrežama poput Facebooka ili Twittera.

Google TV bi korisnicima trebao osigurati pristup svim internet sadržajima, što provajderi već postojećih sličnih usluga ne omogućavaju, piše New York Times.

Ovaj list otkriva da će se nova tehnološka platforma zasnivati na operativnom sistemu Android, koji se već koristi kod "pametnih telefona", dok će je pokretati Intelov čip Atorn.

Korisnici Google TV-a na raspolaganju će imati i posebnu tastaturu koja će biti smještena na daljinskom upravljaču.

New York Times tvrdi da je informaciju o projektu dobio od povjerljivih izvora ali ona još uvijek nije potvrđena niti od jedne od tri kompanije koje se navode kao njegovi inicijatori.

Navodno je strateško opredjeljenje Googlea da ovlada novim tržištem koje je tek u razvoju, a radi se o pretraživanju interneta putem televizijskih ekrana.

Procjenjuje se da bi projekta mogao startati već ovog ljeta.