Nauka
0

Google izaziva strah i velikih kompanija

FENA
Američkim kompanijama strah u kosti ulijeva jedna nimalo tajna stvar, naime, radi se o svima vidljivom uspjehu Googlea, internetske tražilice čiji globalni uspjeh i rastući utjecaj počinje izazivati zabrinutost čak i kod kompanije takve veličine kao što je, recimo, Wal-Mart, piše u nedjelju "New York Times".

Dugu ruku ekonomske moći Googlea osjeća već čitavi malopotrošni sektor, od izdavača knjiga, pa do telekomunikacijskih divova - piše njujorški list.

Uskoro, Google će svojom kombinacijom oglasa, softvera i praćenja najnovijih vijesti utjecati i na tržište nekretnina i prodaju automobila.

Sa sve većim brojem korisnika brzog pristupa Internetu, kao i mobitelima koji svoje korisnike vode na web, Google će postajati sve prisutniji, kažu stručnjaci. Sve većem broju korisnika bit će početna tačka u većini transakcija, poput ličnog savjetnika.

Citirajući jednog eksperta iz Harvardske poslovne škole, ovaj list piše da je Google, iz perspektive korisnika, sve ono o čemu smo sanjali da će Internet postati, a sada je s postojanjem Googlea san postao stvarnost.