Nauka
0

Google: Besplatne Web statistike

<a href="http://www.info.ba" target="_blank">INFO Online</a>
Google je započeo novi servis pod nazivom Google Analytics, koji webmaster-ima pruža detaljne informacije o posjetiocima sajta i to potpuno besplatno.

Google Analytics je moćan analitički paket iz Urchin-a, kojeg je Google kupio u martu ove godine. Ovaj paket webmasterima, između ostalog, pruža i informacije odakle su posjetioci došli, preko koje stranice su došli, koje linkove na sajtu su kliknuli, itd...

Urchin je svoj servis, pod nazivom Urchin On Demand, prodavao pocijeni od $459, a Google je nakon kupovine kompanije spustio cijenu na $199. Sada je Urchin-ov analitički paket dobio novo ime i potpuno je besplatan kao web servis za sve webmastere, a čak i urchin.com stranica sada redirektuje na google.com/analytics.

Sve što je potrebno za integraciju Google Analytics na neku web stranicu je ubacivanje par linija javascript koda, koji se dobije nakon registracije. Google Analytics će nakon toga početi sa skupljanjem podataka o posjetiocima stranice i iste predstavljati u obliku tekstualnih i grafičkih izvještaja. Više informacija i link za registraciju na Google Analytics možete naći na stranici www.google.com/analytics.