Nauka
0

Golema lignja pronađena na australijskoj obali

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Jedna od najvećih lignji pronađena je jučer na maloj i udaljenoj plaži na području Tasmanije. Životinja je teška 250 kilograma i duga oko 8 metara. Naučnici nemaju često priliku vidjeti ovakva stvorenja pa će im dragocijeni dijelovi životinje pomoći u istraživanjima, prenosi Reuters.

Slučajni prolaznik na plaži Ocean u Tasmaniji pronašao je jednu od najvećih lignji ikad viđenih. Osnova njenog tijela je dugačka oko dva metra, dok je njena ukupna dužina sa krakovima oko osam metara.

Životinja pripada vrsti koja može dosegnuti dužinu i do deset metara i težinu od oko 275 kilograma. Pronađena lignja imala je 250 kg.

Krakovi nasukane lignje su bili veoma oštećeni pa se njena prava dužina ne može sa sigurnošću odrediti. Ostaci koji su pronađeni u vodi također su uzeti za analizu.

Za velike lignje se nekada vjerovalo da su mitska bića koja su povremeno mornari viđali u moru. Prošle godine je ribar sa Falklandskih ostrva uhvatio lignju koja je bila duga 8,62 metra.

Naučnici kažu da je stanište lignji u morskim dubinama od 200 do 700 metara, a da se u potpunom mraku služe svojim velikim očima veličine lopte za odbojku. Ovako velike lignje ujedno imaju i najveće oči u životinjskom carstvu.

U septembru 2004. godine japanski istraživači okeana su uspjeli prvi put uslikati veliku lignju živu - na 900 metara dubine.