Nauka
0

Glečersko jezero transformisalo se u ogromni vodopad

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Cijeli sat vremena ili čak više Grenland je imao svoj vodopad, koji je tajno tekao, a imao je tri puta veću kolilčinu vode od Naiagarinih vodopada. Jezero sa vodom, ranije otopljenog leda na površini glečera, se iznenada ispraznilo u julu 2006. godine. Pri tome je ogromna količina vode našla put kroz pukotine leda do dna, gdje je mogla utjecati na pomjeranje leda.

Jezero je prekrilo površinu od oko 3.5 km2 u blizini zapadne ivice ledene ploče te je sljedećih 24 sata voda jezera oticala.

Tokom najbržih 90 minuta, voda je tekla iz jezera brzinom od 87 000 hl vode po sekundi, sudeći po istraživanjima okeanografskog institute u Woods Holeu, Mass.

“Došli smo do otkrića da jezera na površini glečera, tj. bazeni otopljenog leda koji se formiraju tokom ljetnih mjeseci, mogu oteći kroz pukotine na ledenoj kori”, istakla je naučnica institute Sarah Das.

“Ukoliko postoji pukotina na površini koja je dovoljno velika i odgovarajuća količina vode koja će popuniti pukotinu, moguće je da voda stvori cijev cijelim putem do dna ledene ploče”, dodala je Das.

Istraživači su došli do zaključka da topljenje leda, koje igra značajnu ulogu u cjelokupnoj dinamici ledene ploče, ostvaruje manji utjecaj, nego što se očekivalo, na pomjeranje glečera u odnosu na odvajanje ogromnih gromada leda, objavio je američki portal Yahoo!.