Nauka
0

Gladijatorska borba ćelija donosi novi pristup liječenju raka

Sarajevo-x.com
Otkriće o načinu na koji se zdrave ćelije bore sa tumorom u tijelu moglo bi dovesti do potpuno nove strategije za borbu protiv raka, najavili su naučnici. Oni su prvi put pokazali kako se borba zdravih i kancerogenih ćelija kod sisara može posmatrati u kontekstu smrtonosnih gladijatorskih borbi.

Gubitnici bivaju uklonjeni uslijed procesa biološkog samoubistva, odnosno "programirane smrti ćelije", zvane apoptoza. Ko će izgubiti, odlučuju geni i proteini.

Iako su "ratovi ćelija" ovakve vrste viđeni i ranije kod vinske mušice, naučnici nisu znali dosad da su se dešavali i kod sisara, vjerovatno i kod ljudi.

U budućnosti, kako vjeruju naučnici, bit će moguće uspostaviti ravnotežu kako bi zdrave ćelije pobijedile u borbi s rakom.

Dr. Yasuyuki Fujita, koji je predvodio tim istraživača, rekao je kako je ovo prvi put da je viđeno kako zdrave ćelije okružuju i ubijaju ćelije raka.

"Ako bismo bolje istražili kako se to događa, u budućnosti bismo mogli pronaći način za poboljšanje te sposobnosti i razviti potpuno novi način prevencije i liječenja raka", rekao je on.

Naučnici su obavili eksperimente na ćelijama psećeg bubrega i identificirali dva ključna proteina koji su im pomogli da odrede ishod takmičenja dobrih i loših ćelija.

Naučnici su napisali:

"Prepoznavanje proteina Mahjong i LGL, koji mogu odlučiti da li će ćelije pobijediti ili izgubiti, je veoma važno, posebno za novi pristup u terapijama za liječenje ljudskog karcinoma", piše "Daily Mail".