Nauka
43

Geolog tvrdi da je pronašao morsko dno drevnog okeana Tetisa

Klix.ba
Zemlja nije najmirnija planeta koju poznajemo. Komadi njene kore veličine cijelih kontinenata konstantno se pomjeraju, sudaraju, pojavljuju i nestaju već milionima godina.

Ovo kretanje zemljine kore jedva je primjetno u realnom vremenu, a tragovi njihovog djelovanja, iako naširoko poznati, također predstavljaju težak posao za stručnjake.

Ipak, geolog Roi Granot, predavač na Univerzitetu Ben Gurion u Izraelu, tvrdi da je otkrio jedan takav trag koji se krio pred našim očima svih ovih godina. Tačnije, krio se na dubini istočnog dijela Sredozemnog mora.

Granot je otkrio drevno morsko dno čija se starost procjenjuje na blizu 340 miliona godina – u vrijeme kada su današnji kontinenti počeli formirati jedan superkontinent – Pangeu.

Dno se prostire na površini od blizu 155.000 kvadratnih kilometara i starije je za 70 posto od dosadašnjih primjera starih zemljinih kora. Štaviše, Granot smatra da bi morsko dno moglo pripadati drevnom okeanu Tetis.

Tetis se nalazio između Laurazije, preteče Sjeverne Amerike, Azije i Evrope i Gondvane, preteče Antarktike, Južne Amerike, Afrike, Madagaskara i Australije.

Laurazija i Gondvana su drevni kontinenti koji su zajedno formirali veći dio Pangee.