Nauka
0

Genijalci koji su počinili samoubistvo

Sarajevo-x.com
George Eastman
George Eastman
Neki naučnici velikih umova živjeli su burnim i kontraverznim životima koje su okončali tragično – samoubistvom. Viktor Meyer, David Kelly i mnogi drugi dali su nemjerljiv doprinos svojim naučnim radom, a svoj su život odlučili sami okončati.

Viktor Meyer bio je njemački hemičar i dao je značajan doprinos na ovom polju nauke. Rođen je 1848. godine u Berlinu, a najpoznatiji je po izumu aparata za mjerenje isparavanja gustoće i po otkrivanju tiofena. Bio je strastveni hemičar i zaljubljenik u svoj posao. Nakon nekoliko nervnih slomova, 1897. u 49. godini, izvršio je samoubistvo trovanjem.

David Kelly radio je za britansko Ministarstvo odbrane kao stručnjak za biološko oružje, a prije toga bio je inspektor pri Ujedinjenim narodima. 17. jula 2003. godine Kelly je otišao u svoju redovnu šetnju i, prema zvaničnim izvještajima, progutao je 29 tableta protiv bolova. Međutim, i danas postoje određene špekulacije o stvarnim uzrocima Kellyjeve smrti, a neki čak tvrde da je riječ o ubistvu.

Ludwig Boltzmann bio je austrijski fizičar koji je postao poznat po svojim doprinosima na polju statističke mehanike i termodinamike. Bio je jedan od najžustrijih zagovarača atomske teorije čak i u vremenima kada je naučni model bio izuzetno kontraverzan. Rođen je u Beču 20. februara 1844. godine, a svoj život je okončao 1906. godine tokom porodičnog godišnjeg odmora. Vjeruje se da je bolovao od bipolarnih poremećaja.

Valeri Legasov bio je sovjetski naučnik i svojevrstan stručnjak na polju neorganske hemije. Najpoznatiji je po svojoj ulozi i angažmanu u Komitetu koji se bavio istraživanjem katastrofe u Černobilu. Zbog pogoršanja zdravstvenog stanja uslijed stalnog izlaganja radijacijama u Černobilu, Legasovo zdravstveno stanje postajalo je sve gore. Njegove depresije postajale su izraženije zbog nedovoljnog priznanja vlade za njegov rad koje su ga na kraju i navele da, 27. aprila 1988. počini samoubistvo.

Hans Berger rođen u Njemačkoj 1873. godine bio je stručnjak na polju medicine, a studirao je i neurologiju i psihologiju na Univerzitetu Jena. Ogorčen jačanjem nacizma, Berger se objesio 1., juna 1941. godine.

Edwin Armstrong rođen 18. decembra 1890. u SAD-u. Bio je električni inženjer koji je izmislio FM radio. Radove na FM radiju započeo je još na univerzitetu, ali je ideju patentirao 1914. godine. Uvjeren da FM radio nikada neće uspjeti, Armstrong je 1954. godine skočio sa 13. sprata svoje stambene zgrade kada je imao 63 godine.

Nicolas Leblanc bio je francuski hemičar i hirurg poznat po tome što je prvi iz sode dobio običnu so. Francuska revolucionarna vlada 1793. godine odbila mu je isplatiti novac za nagradu koju je dobio deset godina ranije i opstruirani su njegovi napori za daljim naučnim radom. Shrvan zbog sputavanja, 1806. godine, Leblanc je izvršio samoubistvo.

George Eastman rođen je u Watervilleu 1854. godine i utemeljitelj je kompanije Eastman Kodak, a on je izumio film za fotoaparat. Nakon što je u septembru 1888. godine registrovao Kodak, godine 1932. Eastman je izvršio samoubistvo ostavivši za sobom poruku na kojoj stoji "moj posao je okončan, zašto čekati?“.