Nauka
0

Geni odgovorni za neposlušnu djecu

FENA
Sunday Times je na naslovnici prenio nalaze grupe američkih naučnika da je antisocijalno ponašanje kod djece - svađanje, laganje i ruganje - najvećim dijelom nasljedno.

Ovo novo istraživanje predstavlja izazov za ustaljeno mišljenje da su "teška" djeca proizvod neskladnih porodica i neadekvatnog odgoja.

Djeca s "antisocilajnim genima" ponašala bi se neprimjereno čak i kada bi ih usvojile srećne, harmonične porodice, zaključuju naučnici Univerziteta Virginija i dodaju da se ovakvi oblici ponašanja prenose s generacije na generaciju.

To znači da se parovi koji se stalno svađaju to često čine zbog svoga genetskog naslijeđa i prenijet će takvo ponašanje i svojoj djeci.

Slično istraživanje provedeno 2002. u Britaniji otkrilo je da muškarci s mutacijom na jednom genu imaju predispoziciju da postanu nasilnici i kriminalci.

Liječnica koja je vodila to istraživanje smatra da je rano dijagnosticiranje dispozicije za loše ponašanje kod djeteta i pravovremen tretman od ključne važnosti za njegov daljnji razvoj, prenosi Sunday Times.