Nauka
0

Genetički modificirani miš zamalo utekao na slobodu

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na međunarodnom tokijskom aerodromu Narita početkom ove godine je zabilježen prvi slučaj bijega jedne genetički modificirane životinje iz zatočeništva u Japanu. Naime, pokusni miš Centralnog instituta za eksperimentalne životinje je uspio na kratko pobjeći iz kutije.

Iako je životinja veoma brzo pronađena i uhvaćena nakon lukavog bijega iz kutije u kojoj je bila transportovana, ministar Yomiuri Shimbun je izjavio da je incident od 24. januara odmah privukao pažnju ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnologiju.

Ministarstvo je izdalo upozorenje vlasniku miša, Centralnom institutu za eksperimentalne životinje, i pozvalo na strožije kontrole takvih modificiranih životinja.

Pomenuti miš, koji jedan od 40 primjeraka kojima su naučnici genetički uništili imunološki sistem, pobjegao je iz kutije tako što je progrizao poklopac tokom transporta.

Obično se oko takvih kutija stavlja i žičana mreža, kako bi se spriječili ovakvi incidenti, ali se u ovom slučaju nije ispoštovala procedura.

Mediji navode da Japan ima definisane regulative svih mjera opreza koje se moraju poduzeti kako bi se osiguralo da genetički modificirane životinje ne dospiju u divljinu.