Nauka
0

Gates: Mobilni, kompjuter, tv i magnetofon u jednom uređaju

FENA
Vlasnik "Microsofta" Bill Gates najavio je na međunarodnom kompjuterskom seminaru u Moskvi da će se za pet do deset godina na tržištu pojaviti uređaj koji će objediniti sve korisne funkcije kompjutera, mobilnog telefona, televizora i videomagnetofona.

Na skupu, koji već drugu godinu zaredom organizuje "Microsoft", Gates je rekao da se u navedenom razdoblju može očekivati proizvodnja i plasman lako prenosivih kompjutera, s ekranom na kome će se pisati bez tastature, po cijeni od svega 200 dolara.

Kada je riječ o daljnjem razvoju računarskih programa, u čemu je "Microsoft" već godinama bez premca u svijetu, Gates smatra da će softveri budućnosti biti obimniji i pouzdaniji nego sada, a sami kompjuteri fizički manji i moćniji po operativnim sposobnostima.

"Šta će se dogoditi za 20 godina, ne mogu predvidjeti", rekao je Gates, uz opasku da njegovu i druge kompanije u sferi kompjuterske tehnologije očekuju, u svakom slučaju, novi izazovi.

Vlasnik "Microsofta", koji je i predsjednik upravog odobra te kompanije, ne isključuje mogućnost da u budućnosti dođe do većih promjena među vodećim svjetskim proizvođačima kompjutera i kompjuterskih programa.

"Kompjuterske tehnologije se ne samo usavršavaju već postaju i sve jeftinije, a 'Microsoft' će u razvoj novih programa uložiti milijarde dolara", kazao je Gates.

On je upozorio da će se svijet uskoro suočiti s ozbiljnom nestašicom najkvalificiranijih kadrova neophodnih u proizvodnji računara i pravljenja kompjuterskih programa.

Univerziteti razvijenih zemalja sada školuju premalo inženjera za informacijske tehnologije, i to će se već za nekoliko godina ogledati u velikom manjku tih stručnjaka na tržištu radne snage, ne samo u razvijenim državama već i u cijelom svijetu, ističe Gates.

Ocjenjujući poziciju Rusije, u odnosu na druge informatičarske sile u svijetu, Gates je rekao da je riječ o "zemlji visokoobrazovanih", ali je dodao da "pismenost ne podrazumijeva i kompjutersko znanje".

On je, kako prenose agencije, izrazio veliku zainteresiranost "Microsofta" da učestvuje u daljnjem širenju novih informacijskih tehnologija u Rusiju, posebno kroz obrazovni sistem zemlje.